Slaapapneu behandeling CPAP
Is bij jou slaapapneu geconstateerd? Dan zijn er, afhankelijk van de ernst van de apneu, verschillende behandelingen mogelijk. Eén daarvan is een slaapapneu behandeling met CPAP apparaat. Maar wat is een CPAP apparaat precies, en hoe gaat een dergelijke behandeling in zijn werk?¹
Slaapapneu
Je hebt slaapapneu als je tijdens je slaap meerdere keren per uur tien seconden of langer stopt met ademhalen. De stops ontstaan vaak omdat je keel- en / of neusholte geblokkeerd wordt. Dit gebeurt als je ontspant, waardoor je spieren slapper worden. Je tong en de weke delen in je keel kunnen dan naar achteren zakken, waardoor deze de luchtstroom blokkeren.
Omdat je stopt met ademen daalt het zuurstofniveau in je bloed. Daardoor word je even wakker, de blokkade wordt opgeheven en je valt weer in slaap, waarna er opnieuw een blokkade kan optreden. Omdat je een paar keer per uur wakker wordt val je niet echt in een diepe slaap en krijg je niet voldoende nachtrust.
Slaapapneu behandeling met een CPAP apparaat
Een slaapapneu behandeling met CPAP apparaat is één van de methoden om apneus te voorkomen. Het CPAP apparaat is via een slang verbonden met een slaapmasker dat je over je neus of neus en mond draagt. Het apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht via de slang naar het masker. Deze luchtstroom houdt de keel- en neusholte open, zodat er geen apneus meer op kunnen treden.
Apparaat op maat
Een behandeling met een CPAP apparaat wordt aangemeten en op maat gemaakt door een specialist. Samen bepalen jullie welk apparaat het meest geschikt is voor de behandeling van jouw slaapapneu en welke luchtdruk het beste en meest comfortabel voor je is. In de loop van de maanden kan het zijn dat je de luchtdruk nog iets aan moet passen, bijvoorbeeld omdat je tegelijk met het apparaat een verandering in levensstijl doorvoert, zoals gewicht verliezen als je overgewicht hebt of stoppen met roken en drinken.