Slaapapneu en snurken

Slaapapneu en snurken. Wat is het verband?

Snurk je als je slaapt? Dan bestaat de kans dat je slaapapneu hebt. Snurken kan ontstaan door een vernauwing van de luchtwegen. Ademstops treden op als de luchtwegen even helemaal blokkeren. Hierdoor krijgt je lichaam onvoldoende zuurstof en word je even wakker. We spreken van slaapapneu als je meerdere keren per uur een ademstop van tien seconden of langer hebt.

Niet iedereen die snurkt heeft slaapapneu. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, zoals een verstopte neus door een verkoudheid, verslapte spieren door alcohol- of medicijngebruik of het trillen van de huig tijdens de inademing . In veel van deze gevallen is slaapapneu dan niet de boosdoener.¹

Slaapapneu en snurken

Snurk je en wil je weten of je slaapapneu hebt? Meestal heb je ook andere symptomen naast snurken. Hoofdpijn in de ochtend bijvoorbeeld, een droge mond als je wakker wordt en vaak wakker worden in de nacht. Mensen met slaapapneu komen door de ademstops niet in een diepe slaap, waardoor ze overdag moe en prikkelbaar zijn en concentratieproblemen kunnen hebben. Maar ook hier geldt: deze symptomen hoeven niet veroorzaakt te worden door slaapapneu.

Wil je weten of je slaapapneu hebt?

Dan ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist die een slaaponderzoek (in een slaapcentrum) doet. De specialist kijkt naar de oorzaak van de slaapapneu. Soms helpt een aanpassing in levensstijl om slaapapneu te stoppen of te verminderen. Roken bijvoorbeeld kan slaapapneu veroorzaken, net zoals alcoholgebruik in de avond, en overgewicht.

Helpt dit niet (voldoende) dan kan de specialist een behandeling met een CPAP apparaat starten. Dit apparaat, dat ook wel een slaapapneu apparaat wordt genoemd, blaast via een slang lucht onder een bepaalde druk naar een masker dat je over je neus of mond en neus draagt. Hierdoor blijven de luchtwegen open en treden er geen ademstops meer op. Ook snurk je dan niet meer.

 

¹ https://www.diakonessenhuis.nl/folders/behandeling-snurken-slaapapneu

Main Menu