Niet kunnen slapen door een snurkende partner
Heb jij een partner die snurkt? Dat kan heel hinderlijk zijn. Omdat je er zelf steeds wakker van wordt, maar je partner kan er zelf ook last van hebben. Je kunt er voor kiezen apart te slapen, maar een dergelijke drastische oplossing is niet altijd nodig. Er zijn ook meer eenvoudige oplossingen.
Hoe ontstaat snurken?
Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtwegen tussen de neusgaten en de stembanden, waardoor lucht meer weerstand heeft als je inademt. Door die weerstand worden de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen, waardoor ze een beetje gaan trillen. Daardoor ontstaat het bekende snurkgeluid.¹
Wat zijn oorzaken van snurken?
Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Een onschuldige oorzaak is een verkoudheid bijvoorbeeld, waardoor iedereen wel eens snurkt. Dat lost zich vanzelf op als de verkoudheid voorbij is. Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Rugslapen. Hierdoor zakken het gehemelte, de huig en tong naar achteren.
- Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en tong. Bijvoorbeeld door vermoeidheid of ouder worden, alcohol en bepaalde medicijnen of drugs.
- Roken. Dit irriteert de keel, waardoor de wand van de keelholte dikker kan worden, en de doorgang dus nauwer wordt.
- Brandend maagzuur. Ook dit irriteert de keel, waardoor de wand van de keelholte kan verdikken.
- Overgewicht. Hierdoor kan meer vetweefsel in de keelholte zitten.
- Vergrote keel- of neusamandelen.
Niet kunnen slapen door een snurkende partner moet je dus oplossen bij de bron: de snurker. Snurk jij of snurkt je partner door een verkoudheid? Een neusspray die de slijmvliezen laten slinken kan de oplossing zijn. Bij rugslapen kun je jezelf aanwennen op de zij te slapen. Vergrote keel- of neusamandelen kun je later verwijderen. Komt het snurken door roken, alcoholgebruik of overgewicht? Pas dan je levensstijl aan en probeer af te vallen, te stoppen met roken en drinken.
Niet kunnen slapen door een snurkende partner met slaapapneu?
Komt het snurken door slaapapneu? Bij slaapapneu stop je tijdens de slaap meerdere keren per uur tien seconden of langer met ademen. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van je slaap en onder meer je concentratie overdag. Vermoed je dat je partner slaapapneu heeft? Ga dan naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een specialist. Het is belangrijk slaapapneu goed te behandelen. Bij de juiste behandeling stopt je partner ook met snurken.
¹ https://www.mmc.nl/kno/aandoeningen-en-behandelingen/snurken/